ПОДРШКА И СУСРЕТ СА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА
17.07.2014


Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић и начелник Управе за пољопривреду и развој села Саша Стоиљковић разговарали су о начину остваривања Програма мера подршке у спровођењу пољопривредне политике и политике руралног развоја у општини Палилула у циљу побољшања квалитета живота и ширење економских активности у руралним подручјима општине у 2014. години.

Договорено је да се о овом програму, који обухвата, Подстицајна средства, Бескаматни пољопривредни кредит, Осигурање производње, Подстицајна средства за приплодна грла, улагање у Атарске путеве и другу инфраструктуру, Наводњавање, Издавање земљишта, Противградну заштиту, Оперативни план заштите од поплава, разговара на зборовима грађана који ће по утврђеној динамици Савета грађана бити организовани од 18-24.јуна у насељима на сеоском подручију општине Палилула.

На територији општине Палилула се налази 15 села која се наслањају на ужи градски део (Лалинац, Крушце, Мрамор, Мраморски поток, Ново Село, Чокот, Доње Међурово, Горње Међурово, Бубањ село, Паси Пољана, Доње Власе, Габровац, Бербатово, Вукманово, Суви До).

Укупна пољопривредна површина у Градској општини Палилула износи 7.395 ха. Од тога 6.648 ха су обрадиве површине а 747 ха су пашњаци. „Стратешким планом развоја“, као примарни задатак и приоритетну активност руководство ове општине, истиче председник Бобан Џунић, неведена је и активност на „оживљавању“ села од којих се у будућности очекује да буду основа одрживог развоја општине Палилула.

Захваљујући нашој пројектној активности уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за пољопривреду и развој села Града Ниша, у протекле две године, на територији Градске општине Палилула урађени су атарски путеви укупне дужине од око 20 километара. Вредност обављених радова, по речима председника Џунића је око четрнаест милиона динара.

Општина Палилула је једна од ретких општина у Региону која има јасне смернице и Стратешки план развоја општине-Акциони план, орочен до 2016.године, како би  иницијативе и захтеви грађана општине биле успешно решаване.

Ово је јако значајно за наша села и наше пољопривреднике јер знамо у каквом се условима тренутно одвија пољопривредна производња. (ЕКОполис, текст и фото Д.Видојковић)